Biyogüvenlik Filtrasyon Tesis & Ekipmanlar Servis & Destek

Çeker Ocak


Laboratuvar Çeker Ocakları-Tipleri,

Uygulama ve Talimatlar 

Laboratuvarlardaki çeker ocakların temel amacı kimyasal dumanları, buharları, gazları, tozu, buğuyu ve aerosolleri dışarı atmaktır.

 

Ayrıca çeker ocaklar:

  • Deneyler ve laboratuvar arasında fiziksel bariyer görevi görür
  • Kimyasal dumanların solunmasının önlenmesi
  • Kimyasal dökülmelerinin önlenmesi
  • Kaçak reaksiyonların önlenmesi 

Kirletici maddelerin çeker ocaktan kaçmasını önlemek için, çeker ocak açıklığından sabit bir oranda hava çekerken içeride nispeten negatif bir basınç sağlar. Çeker ocak işleminin güvenli ve etkili bir şekilde gerçekleştirilmesi için uygun bir çeker ocak alın hızı çok önemlidir. Aşırı ön hızlar çevrelemeyi azaltabilir ve türbülans yaratabilir, ancak yetersiz hızlar çeker ocakların etkinliğini azaltabilir.Çeker ocağın önemli parçaları arasında bölmeler, çeker ocak gövdesi, kanat, kanat profili, yüz, egzoz plenumu ve çalışma yüzeyi bulunur.

 

Bazı önemli noktalar

 

  • Atıklar çeker ocakın içine atılmamalıdır. Mümkün olduğunda, çeker ocakdaki aparat, atık solventleri, zehirli buharları veya tozu muhafaza etmek ve toplamak için yoğunlaştırıcılar, kapanlar veya temizleyiciler içermelidir. Atıkların uygun şekilde bertaraf edilmesi ve kurallara uygun şekilde uygulanması gerekmektedir.
  • Çeker ocaklarda çok fazla kimyasalın saklanması tavsiye edilmez. İşlem sırasında başlıkta yalnızca minimum miktarda kimyasal bulundurun. Yanıcı sıvılar gibi tehlikeli kimyasalları onaylı bir güvenlik kabininde sakladığınızdan emin olun.
  • Prosedürlere uyarak çeker ocakların en yüksek performansta çalışmasını sağlayın. Çeker ocakta aşırı miktarda malzeme veya ekipman saklanırsa, bir girdap akımı oluşabilir veya ters bir akış meydana gelebilir ve bu da kirletici maddelerin salınmasına neden olabilir. 
  • Reaktifler kapaklarda kapağı açık bırakılmamalıdır. Dumanlar laboratuvardan bir başlık aracılığıyla dışarı atılsada, çevreyi ve operatörleri korumak için buharlaşma ve duman miktarının en aza indirilmesi yine de arzu edilir.

 

Çeker Ocakların Ana Çeşitleri:

 

Distilasyon Çeker Ocak: Operatörün oldukça yüksek bir konumdan çalışmasına olanak tanıyan alçak tezgâh yüksekliği nedeniyle diğerlerinden farklıdır. Bu, çalışma odasında yüksek damıtma ekipmanının kurulumuna ve montajına olanak sağlar. Bu tür çeker ocakların ve diğer tipik çeker ocakların geri kalan özellikleri benzerdir.

 

Asit Parçalayıcı Çeker Ocak: Bu tür çeker ocaklarda asite dayanımları nedeniyle plastikleştirilmemiş PVC gibi malzemelerden oluşan özel astarlar kullanılmaktadır. Hizmet sırasında yüksek sıcaklık gerektiren asit parçalama uygulamaları için bunun yerine PVDF gibi farklı tipte malzemelerin kullanılması mümkündür. Hidroflorik asidin neden olduğu aşınmaya karşı dayanıklı oldukları için polikarbonat kanatlar sıklıkla kullanılır. 

 

Çeker Ocaklar: Biyolojik güvenlik kabinleri, laminer akışlı temiz tezgahlar, eczane izolatörleri ve torpido kutuları gibi kimyasal çeker ocakların biyolojik güvenlik kabinleriyle karıştırılması alışılmadık bir durum değildir. Partikül filtreleri sonucunda bu cihazlar havadaki kimyasal buharları ortadan kaldıramaz.

 

Kanalsız Çeker Ocak: Kanalsız çeker ocakların amacı, aktif karbon filtrasyonu yardımıyla kimyasal buharları ve dumanları adsorbe etmektir. Bu tip çeker ocak laboratuvara hava sağlamak için devridaim kullanır.

 

Kimyasal çeker ocak kullanıldığında genel çalıştırma talimatları: 

 

Bir Kimya Laboratuvarı çeker ocağının işini yapabilmesi için lütfen şu talimatları izleyin:

  • Çalışırken hava akışındaki değişikliklere karşı dikkatli olun.
  • Optimum verimlilik için kaput kanadını her zaman kapalı tutun. 
  • Tehlikeli bileşikleri daha az uçucu veya daha az zararlı olanlarla değiştirin.
  • Mümkün ve güvenliyse, büyük ekipmanla birlikte bir çeker ocak içinde çalışırken, ekipmanı altından hava dolaşabilecek şekilde blokların üzerine yerleştirin.
  • Laboratuvar havasına kirletici maddelerin karışmasını önlemek için, kontamine olmuş öğeler yalnızca dekontaminasyondan sonra başlıktan çıkarılmalıdır.
  • Kaput açıklığı tehlikeli bir alandır, bu nedenle oradan hızla geçmeyin, vantilatörleri kullanmayın veya aniden girip çıkmayın. Bu engeller çeker ocakın hava akışını bozarak verimliliğin düşmesine neden olacaktır. 
  • Bir performans sorunu algılanırsa veya hava akışı uyarısı etkinleştirilirse (bu özelliğe sahipseniz) kanadı kullanmayı bırakın ve tamamen kapatın.

 

Laboratuvar çeker ocak uygulaması

Ana işlevi, bir laboratuvarın veya alanın havasında bulunan atıkların boşaltılmasıdır. Bu, kimyasallar, gazlar, kokular, aşındırıcı veya yanıcı maddeler gibi malzemeleri içerir.

 

En İyi Laboratuvar Çeker Ocak Çeşitleri

 

Kimyasal Çeker Ocak 90cm -150cm

Emme hortumlu/hortumsuz- Kanal / Kanalsız.
Çeker ocak, elektronik, mekanik, tıp ve üniversite laboratuvarlarında yaygın olarak uygulanabilir.

Operatöre koruma sağlayın.

 

Kanalsız Kimyasal Çeker Ocak (Kimyasal Filtreli), 90 Cm

Çalışma Yüzeyi Yüksekliği: 900mm
Maksimum Açılma: 650mm
Hava Hızı: 0,25~0,35m/s
Hava Akış Hacmi: 105m3/h
Gürültü: ≤55dB(A)
Floresan Lamba: 16W*2

 

 

 

Biyogüvenlik Filtrasyon Tesis & Ekipmanlar Servis & Destek

UYGULAMA ALANLARI

LINKEDIN SAYFAMIZI TAKİP EDİN

KLİMA KLİNİK® TOLS

"Türkiyenin Temizoda ve Laboratuvar Teknolojileri"

Adınız*
Soyadınız*
Firma*
Email*
Telefon*
Mesajınız*